Spring naar inhoud

Nederlandse Jeugdschaakteams vieren prachtige comeback in de Glorney Gilbert Cup 2018

Drie Caïssa jeugdleden spelen voor Nederland in Glasgow

Na vele jaren van afwezigheid in de Glorney Gilbert Cup - een klassieker onder de Europese jeugdschaaktoernooien - hebben twintig Nederlandse jeugdschakers afgelopen juli, met de ondersteuning van Stichting Pathena en de teamcoaches Anne Haast, Mark Haast en Rick Lahaye, in Glasgow een buitengewone teamprestatie neergezet en in drie van de vier categorieën de bekers gewonnen.

In de andere categorieën - de Stokes Cup (jeugd t/m 12 jaar), de Robinson Cup (jeugd t/m 14 jaar) en de Gilbert Cup (meisjes t/m 18 jaar) - was Nederland het winnende team! Wat een ontzettend mooie comeback voor Nederland in het Glorney Gilbert Chess Tournament.

Opmerkelijk is, dat maar liefst drie Caïssa jeugdleden in Glasgow deel uitmaakten van het Nederlandse team en dat zij samen met hun teamleden de bekers mee in het vliegtuig terugnamen naar Nederland: Kasper Bleeker, Jule Cordes en Khoi Pham.
Kasper en Khoi speelden samen in een team om de Robinson Cup (jeugd t/m 14 jaar). Kasper haalde 3,5 uit 5 punten en Khoi was met 4 punten topscorer in deze categorie. Jule speelde als enige meisje in haar team samen met vijf jongens om de Stokes Cup (jeugd t/m 12 jaar) en behaalde 3 uit 5 punten.

Jule Cordes (3e van links) wint samen met haar teamgenoten in Glasgow de Stokes Cup (jeugd t/m 12 jaar)

Kasper Bleeker (1e van links) en Khoi Pham (2e van rechts) winnen met hun team de Robinson Cup (jeugd t/m 14 jaar)

Voor alle jeugdschakers was de deelname aan het Glorney Gilbert Chess Tournament een zeer bijzondere ervaring. Je gaat samen met 20 jeugdspelers uit het hele land, met drie toptrainers en begeleiders in een vliegtuig naar een toernooi in Schotland en je mag enkele dagen op de campus van de University of West Scotland in Glasgow verblijven. Voor sommige kinderen was het de eerste wedstrijd voor Nederland en/of het eerste toernooi in het buitenland. Voor andere kinderen was het de eerste keer reizen met een vliegtuig. Het waren pittige dagen met vroeg opstaan en vrij laat naar bed gaan en een zich herhalend, stevig dagritme van voorbereiden, spelen, analyseren, eten enzovoorts. De spelers kenden elkaar weliswaar van andere toernooien, maar nu speelden ze ineens in en voor een team, en ieder punt telde.

De Nederlandse deelname aan dit prestigieuze schaaktoernooi werd mogelijk gemaakt door een initiatief van Stichting Pathena uit Rotterdam (zie onder). Marcel Klein van Pathena en chef de mission Ricardo Catalan hebben voor een vlekkeloze organisatie gezorgd, waarbij de teamspirit altijd voorop stond. Het was voor iedereen een geweldige belevenis.

Links:
http://www.glorneycupchess.org/index.htm
http://home.pathena.nl/
partijfragmenten Stokes Cup & Gilbert Cup of
partijfragmenten Stokes Cup & Gilbert Cup
partijfragmenten Robinson Cup

Geef een antwoord