Spring naar inhoud

De jeugdschaakclub van Amsterdam-Zuid

Jong Caissa is de jeugdafdeling van de Amsterdamse schaakvereniging Caissa. We spelen elke dinsdag van 18.30 tot 19.45 uur in het statige en supergezellige Buurthuis Lydia aan het Roelof Hartplein midden in Amsterdam-Zuid.

Wat doen we op de clubavond?

De jeugd van Caissa is verdeeld in beginners, pupillen, aspiranten en supersterren.

De beginners zijn de (vaak jonge) kinderen die nog moeten leren schaken. Zij krijgen training in de basisbeginselen van het schaken: de loop van de stukken, aanvallen, verdedigen enz.

Pupillen zijn kinderen die al zelfstandig een schaakpartij kunnen spelen en die les krijgen op Stap 1- en Stap 2-niveau. Zij krijgen van 18.30 tot 19.10 uur schaaktraining. Daarna spelen ze interne competitie in de grote benedenzaal. Als ze klaar zijn met hun partij kunnen ze terecht bij een van de leraren of vrijwilligers voor de zogeheten matoefeningen, waarbij ze mat leren zetten met beperkt materiaal, of kunnen ze vrijblijvend schaken met andere Caissa-jeugdleden.

Aspiranten en supersterren zijn de meer gevorderde jeugdspelers. Zij beginnen de avond met een serieuze competitiepartij waarbij er wordt gespeeld met klok en het noteren van de zetten verplicht is. Tijdens die partij moet het stil zijn, net als bij de senioren.

Na de competitie gaan deze jeugdspelers rond 19.10 naar hun schaaktraining. Ook kunnen ze terecht bij voormalig clubkampioen Jack voor een analyse van hun gespeelde partij.

De clubavond voor de jeugd eindigt rond 19.45 uur. Jongere kinderen die op tijd naar bed moeten, mogen ook eerder worden opgehaald. Oudere kinderen kunnen eventueel nog deelnemen aan de seniorencompetitie van Caissa die om 20.00 uur begint.

Naast de reguliere clubavond kun je ook meedoen met schaaktoernooien, speciale trainingen en teamkampioenschappen.

Wil je lid worden?

Er is geen minimumleeftijd om lid te mogen worden van Jong Caissa, maar het is wel handig als je al weet hoe de schaakstukken gaan en je al een (eenvoudig) partijtje kunt spelen. Daarnaast adviseren we je om niet alleen mee te doen aan de interne competitie op de clubavond, maar ook af en toe aan mee te doen aan (jeugd)toernooien.

LET OP: schaken is op dit moment enorm populair en we worden overstelpt met aanmeldingen. Daarom is er nu helaas een (lange) wachtlijst voor de jeugdafdeling van Caissa. Dat betekent dat je je wel kunt aanmelden, maar niet kunt worden geplaatst. Hoe lang de wachtlijst is, is hangt af van je schaakniveau.

Meer weten?

Voor meer informatie of advies kun je mailen naar Debby Nieberg (jeugdleider@caissa-amsterdam.nl / 06-29092995).