Spring naar inhoud

De jeugdschaakclub van Amsterdam-Zuid

Jong Caissa is de jeugdafdeling van de Amsterdamse schaakvereniging Caissa. We spelen iedere dinsdag van 18.30 tot 19.45 uur in het statige en supergezellige buurthuis Lydia aan het Roelof Hartplein midden in Amsterdam-Zuid.

Wat doen we op de clubavond?

De jeugd van Caissa is verdeeld in pupillen en aspiranten.

Pupillen zijn doorgaans de wat jongere kinderen. Zij krijgen van 18.30 tot 19.10 uur schaakles in de lokalen in het souterrain en de ruimte naast de speelzaal beneden. De trainers zijn Debby, Jan, Jorge, Jeroen en Gertjan. Na afloop van de les spelen de kinderen competitie in de grote benedenzaal. Als ze klaar zijn met hun partij kunnen ze terecht bij een van de leraren of vrijwilligers voor de zogeheten matoefeningen waarbij ze mat leren zetten met beperkt materiaal, of kunnen ze een ander Caissa-jeugdlid uitdagen voor een ladderpartij.

De aspiranten zijn de meer gevorderde jeugdspelers. Zij beginnen de avond met een serieuze competitiepartij waarbij het opschrijven van de zetten verplicht is en er niet gepraat mag worden tijdens de partij. Net als bij de senioren dus.

Na hun competitiepartijen is het tijd voor de schaaktraining bij Allaert, Robert Jan of Abe, of de toptraining bij Gertjan en Arno. Ook kunnen kinderen terecht bij voormalig clubkampioen Jack, of bij Carlo voor een analyse van hun gespeelde partij.

De clubavond voor de jeugd eindigt rond 19.45 uur. Jongere kinderen die op tijd naar bed moeten, mogen ook eerder worden opgehaald. Oudere kinderen kunnen eventueel nog deelnemen aan de seniorencompetitie van Caissa die om 20.00 uur begint.

Naast de reguliere clubavond kun je ook meedoen met schaaktoernooien, speciale trainingen en teamkampioenschappen.

Wil je lid worden?

Er is geen minimumleeftijd om lid te mogen worden van Jong Caissa, maar je moet wel weten hoe de schaakstukken gaan en je moet een (eenvoudig) partijtje kunnen spelen. Verder adviseren we je om ook buiten de clubavond om regelmatig te schaken en af en toe aan toernooien mee te doen.

Vul dit formulier in als je je wilt aanmelden als lid.

Wil je een keertje vrijblijvend meedoen?

Omdat Jong Caissa de laatste tijd sterk groeit en veel kinderen een keer een proefles willen, hebben wij de aanmeldingsprocedure deels geautomatiseerd. Voor het aanvragen van een proefles moet je nu eerst dit formulier invullen. Daarna nemen wij contact met je op voor een afspraak. Zomaar even langskomen voor een proefles is helaas niet langer mogelijk. Je mag op dinsdagavond natuurlijk wel altijd even binnen komen wandelen om de sfeer te proeven, maar dan kun je helaas niet meedoen.

Kun je nog niet schaken?

Dat is helemaal niet erg. Complete beginners tot circa 8 jaar oud die alles nog moeten leren, kunnen wij een schaakcursus van tien lessen bieden. Je bent dan nog geen officieel lid van Caissa, maar kunt dat wel worden nadat je de cursus met goed gevolg hebt afgerond. Deze cursus wordt gegeven door Eline en Jan Albert op dinsdagavond van 18.30 tot 19.10 uur. Daarna kun je nog een partijtje schaken tot 19.45 uur.

Om je aan te melden voor deze schaakschool vul je dit formulier in.

 

Meer weten?

Voor meer informatie of advies kun je mailen naar Debby Nieberg (jeugdleider@caissa-amsterdam.nl / 06-29092995).