Spring naar inhoud

Competitie reglement

1. Er wordt gespeeld volgens de officiële FIDE-regels en met wedstrijdindeling volgens het aangepast Keizer systeem.

2. De interne competitie van Jong Caïssa is onderverdeeld in pupillen en aspiranten.

3. De interne competitie bestaat uit drie competities.

  • herfst competitie, van september tot de kerstvakantie.
  • lente competitie, na de kerstvakantie tot en met de meivakantie.
  • Na de meivakantie worden de matches gespeeld tussen de winnaar van de herfstcompetitie en de lentecompetitie. Daarnaast wordt de koekenbakker competitie gespeeld.

4. De winnaar van de match bij de aspiranten is clubkampioen van Jong Caïssa en ontvangt de wisselbeker.

5. Aan het einde van iedere competitie is op de avond zelf de prijsuitreiking. Naast de competities is er begin december Sinterklaas schaak, weggeefschaak. Tijdens de lentecompetitie een avond doorgeefschaak. En de laatste avond voor de vakantie een stappenexamen.

6. De match voor het kampioenschap gaat over twee partijen, waarvoor dezelfde regels gelden als voor de interne. Bij gelijk eindigen, worden er twee snelschaakpartijen van 5 minuten per persoon per partij gespeeld. Als de stand daarna nog steeds gelijk is volgt er een snelschaakpartij waarbij de wit speler 6 minuten krijgt en de zwartspeler 5 minuten. De witspeler wint de match als hij deze partij wint en de zwartspeler wint de match bij remise of wanneer hij wint.

7. Voor het begin van de eerste ronde per competitiehelft wordt de rangorde opgemaakt die is gebaseerd op de meest recente KNSB ratinglijst. Voor spelers zonder KNSB rating wordt een inschatting gemaakt van hun sterkte, rekening houdend met onder andere hun prestaties in de voorgaande competitiehelft.

8. De indeling voor de interne competitie geschiedt op de speelavonden om 18:45 uur bij de aspiranten, en om 19:15 bij de pupillen. Je moet je dus van te voren aanmelden bij de competitieleider (Johan & Debby)

9. Je speelt in één competitiehelft maximaal tweemaal tegen dezelfde tegenstander.

10. De winnaar geeft de uitslag door aan de wedstrijdleiding. Bij remise is dit de taak van de witspeler.

11. Bij een overwinning krijg je het waardecijfer van de tegenstander opgeteld bij de eigen punten; bij een remise de helft daarvan en bij verlies niets. Is het aantal spelers bij een ronde oneven, dan krijgt degene die niet speelt 1/2 van het eigen waardecijfer aan punten erbij. Een speler komt in een seizoen slechts eenmaal voor deze vergoeding in aanmerking.

12. Bij afwezigheid anders dan wegens clubverplichtingen, wordt 1/3 van het eigen waardecijfer aan punten vergoed, maar tijdens een competitiehelft maximaal 5x. Vanaf de zesde keer afwezig worden er dus geen punten meer toegekend.[Geen idee, wat zijn precies de instelling van de software???]

13. Bij afwezigheid voor externe wedstrijden tijdens een clubavond voor de SGA-jeugdcompetitie bedraagt de puntenvergoeding 1/2 van het eigen waardecijfer (ongeacht de uitslag van de externe partij). [doen we dit]????

14. De uitslagen van iedere ronde worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de Jong Caissa website. Tot vier weken na publicatie kan protest worden aangetekend tegen gemaakte fouten.

15. Het speeltempo in de interne competitie bedraagt voor de aspiranten: 15 minuten per persoon per partij met een increment van 5 seconden per zet. De pupillen spelen zonder klok.

16. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur.